Schoorstenen

Vroeger werden vuren binnenshuis gestookt in het midden van de ruimte en ging de rook via het dak door verschillende openingen naar buiten. Vervolgens is deze op den duur  aan de muur geplaats waarbij de schoorsteen een horizontale opening had.  Er werd toen al snel ontdekt dat de rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de ruimte. Naar aanleiding hiervan is toen de schouw ontstaan, die moest ervoor zorgen dat de rookgassen goed naar buiten werden geleid. Hieruit ontstond dus de schoorsteen zoals we die nu nog steeds kennen en bestaat uit twee principes;

  1. Warme lucht is lichter dan koude lucht, door boven het vuur een verticale kolom te plaatsen stijgt de opgewarmde lucht snel waarbij rook wordt meegezogen (ook wel trek genoemd)
  2. Als er wind over de schoorsteen waait, deze lucht aanzuigt volgens het principe van Bernoulli dit is een natuurkundigewetmatigheid die het stromingsgedrag van vloeistoffen en gassen beschrijft, en de drukveranderingen aan hoogte- en snelheidsveranderingen relateert. Het is een wet uit de aero- en hydrodynamica die in de achttiende eeuw werd beschreven door Daniel Bernoulli

 

Nu tegenwoordig worden de meeste huizen niet meer in zijn geheel verwarmd door vuur, maar is dit vaak een toevoeging. En is de basis verwarming voornamelijk  geregeld door de centrale verwarming.

 

Schoorstenen die op de huizen staan worden daarom ook niet allemaal meer gebruikt maar kunnen ook een sier functie hebben.

Indien een schoorsteen wel gebruikt word d.m.v. haardvuur is men verstandig als deze zeker jaarlijks geveegd word door een erkend bedrijf. Dit is tegenstelling tot in andere Europese landen (Duitsland, Zwitserland, Noorwegen en Finland) niet verplicht maar word wel aangeraden. De verzekering in Nederland stelt echter wel steeds vaker eisen omtrent het laten vegen van de schoorsteen, zei zijn immers degene die moeten uitkeren bij brand!

Jaarlijks vinden er helaas nog duizenden kleine en grote schoorsteenbranden plaats. Dit vanwege constructieve fouten, verkeerde diameter van het rookkanaal t.o.v. de haard kachel, verkeerde brandstof of verkeerd stookgedrag. Koolmonoxide vergiftiging kan helaas hierdoor ook nog steeds ontstaan, wat soms het gevolg is van een verstopping in het rookkanaal. Hang daarom altijd een koolmonoxide melder in de buurt van de haard.

 

Hoewel het dus van groot belang is dat u het rookkanaal goed onderhoudt is het onderhoud van de buitenkant ook belangrijk. Hierdoor gaat de schoorsteen langer mee.

Dakonderhoud Willemsen kan voor u de schoorsteen renoveren, dat wil zeggen; reinigen, voegen vervangen, stenen vervangen en eventueel impregneren van de stenen. De schoorsteen die verouderd is zal aangetast zijn door wind, regen en temperatuur. Hierdoor slijt de schoorsteen wat harder en zal deze op den duur water door laten wat dan naar binnen loopt. Hier zit u dus niet op te wachten.

Dakonderhoud Willemsen kan u ook helpen bij het verwijderen van u schoorsteen, deze word dan vakkundig verwijderd en de opening word weer hersteld zodat het dak zich weer sluit.

 

Informeer bij ons naar de prijzen, wij zijn u graag van dienst!