Nokvorst

Een nokvorst is het hoogte punt van uw dak, de nokvorst houdt bij een hellend dak de 2 helften bij elkaar. Dit is een essentieel  onderdeel van uw dak. Indien de nokvorst ontbreekt  sluit het u dak niet af en kunnen u dakpannen loskomen met alle gevolgen van dien.

De nokvorst is normaal gemaakt van keramisch materiaal en heeft vaak een bolle vorm. Naast het feit dat ze een functioneel doel hebben ziet een goed bevestigde rij nokvorsten er ook mooi uit!

Dankzij de nokvorsten kunnen wind en regen niet onder u dak komen en houdt dit een lekkage op die manier tegen.

Bij het inspecteren van uw dak zijn de nokvorsten een van de belangrijkste punten die gecontroleerd dienen te worden. Als ze niet goed worden onderhouden kan er mos vorming ontstaan waardoor de nok instabiel word en dit kan weer leiden tot lekkages.

Het si verstandig de nokvorsten goed vast te laten leggen, bij oudere huizen zijn deze vaak in cement vastgelegd. Maar je kan de nokvorsten ook vastleggen d.m.v. nok beugels hierbij dient dan wel nog gewerkt te worden met een ondervorst om regeninslag en lekkage te voorkomen.

 

Ook kunnen de nokvorsten met flexim dakmortel worden vastgelegd belangrijk hierbij is dan wel dat de nokvorst goed word schoongemaakt alvorens deze met flexim word vastgelegd. Dit zorgt voor een betere hechting.

 

Dakonderhoud Willemsen kan u nokvorsten bevestigen met nokbeugels en ondervorsten en met flexim.